середа, 22 березня 2017 р.

Як виховати дитину емоційно сильною

Як виховати дитину емоційно сильною

 розміщено в: Поведінка та психологія |  0
Важливо виховати дитину емоційно сильною та навчити протистояти зовнішнім негативним впливам. Діти повинні мати хороший стан психічного здоров’я і це допоможе їм розкрити їх повний потенціал в майбутньому дорослому житті. Не секрет, що емоційно сильніші люди по-справжньому живуть життям, яке наповнене позитивним досвідом і бажанням робити те, що краще для себе і оточуючих їх людей.
Є безліч чинників, які можуть вплинути на емоційний стан дитини, як позитивно, так і негативно. Виховання дітей в навколишньому середовищі, що демонструє любов, співчуття, довіру і розуміння буде в значній мірі впливати на те, щоб вони могли побудувати продуктивний спосіб життя. Багато дітей не отримують такого, бо їм доводиться мати справу з дитинством, що наповнене тугою, образами, ненавистю, недовірою і постійним негативом. Такі діти не вміють та не розуміють як їм впоратися зі своїми емоціями. Це складний процес для будь-якої дорослої людини, не кажучи вже про ніжний дитячий вік, щоб подолати таку напасть. Батьки мають бути активними і робити все, що ви можете для дитини, принаймні розвивати їх психічне здоров’я в позитивному ключі.
Спробуйте ігрові вправи для розвитку емоцій дитини:

Гра «Я радію, коли…»

Беремо м’ячик, кидаємо дитині  в руки і попросіть, наприклад, так: «Рома, скажи, будь ласка, коли ти радієш?». Рома має буде зловити м’ячик і сказати: «Я радію, коли….».
Цю гру можна урізноманітнити, запропонувавши розповісти, коли малюк засмучується, дивується, боїться. Такі ігри можуть розповісти вам про внутрішній світ дитини, про взаємини дитини як з батьками, так і з однолітками.

Гра «Дзеркало»

Знадобиться невеличке люстерко. Дайте його дитині, а вона має посміхнутися і сказати: «Привіт, це я!». Можна розповісти дзеркалу щось про себе, свої досягнення, але неодмінно з посмішкою.
Цю вправу можна урізноманітнити, запропонувавши показати смуток, здивування, страх тощо. Перед виконанням можна показати дитині зображення заданої емоції, звернувши увагу на положення брів, очей, рота.

Гра «Розсміши принцесу»

Розкажіть дитині історію про принцесу, яка завжди була сумна. Нікому ніколи не вдавалося викликати на її обличчі посмішку. Потім запропонуйте відповісти на питання: «Як я можу розсмішити принцесу?».
Використайте іграшки для дитячої розповіді, різноманітні фігурки, а в кінці подякуйте малюку за те, що принцеса нарешті посміхнулася.

Багато батьків сьогодні аналізують свої виховні методи, тому що вони розуміють, що важливо виховати здорове навколишнє середовище для дітей; середовище, яке одночасно підтримує і виховує. Ось деякі поради:
  1. Навчіть дітей слухати і цінувати свої думки, емоції, вчинки. Заохочуйте їх вроджену невід’ємну цікавість до знань та відкриттів. Це вміння може пройти довгий шлях, допомагаючи дітям відкривати і ділитися своїми думками.
  2. Різні дослідження показали, що довгостроковий успіх і працьовитість мають своє коріння в здатності регулювати свої емоції. Допоможіть своїй дитині розуміти свої почуття з раннього віку. Заохочуйте їх будувати емоційний словник, маркуючи свої почуття.
  3. Якщо ваша дитина засмучена, не кажіть: “Перестань плакати.” Дзеркальне почуття вашої дитини дозволяє їй знати, що це нормально почувати різні емоції, а ви, батьки, маєте також спонукати дітей ділитися своїми почуттями з вами. Якщо батьки показують сильне несхвалення “негативних емоцій”, діти вчитимуться невірно регулювати свої емоції.
  4. Присвятіть деякий час кожного дня тільки для вашої дитини. Грайте разом в настільні та рухливі ігри. Покажіть, що ваша дитина є важливою і цінною для вас. Це буде назавжди закарбовано у дитячих спогадах і підвищить почуття власної гідності дитини.
  5. Як батьки, ми постійно усвідомлюємо фізичні потреби нашої дитини, але не менш важливо пам’ятати про емоційні і психічні потреби в галузі охорони здоров’я. Подібно до того, як ми ведемо дитину до лікаря, якщо вона хворіє, також важливо вжити заходів у напрямку емоційного та психічного благополуччя.

Немає коментарів:

Дописати коментар